среда, 6 февраля 2013 г.

орчик до фіри

Перше видання книжки п.н. "Матеряльна культура Лемквщини" появилося в 1941 роц в у кранському видавництв в Краков, накладом 3 000 примрникв.

Тимто велика подяка та признання належиться Управ  Членам 20-го Вддлу Органзац Оборони Лемквщини в Торонт, що перевидали в доповненому  справленому вигляд цю книжку про матеряльну культуру нашо вужчо Батьквщини - Лемквщини. Спонукала х до цього висококультурного дла велика любов до свох предкв, прив'язансть до рдно глибоко традиц та безмежна туга за рдною, святою батьквською землею - княжою Лемквщиною. Вони, ц щир патроти, створили соб вкопомний пам'ятник  дали ншим приклад, як треба любити свй укранськии народ, дорожити його минулим  з творв минулого вчитися будувати велике майбутн.

Вд джерел Сяну ген аж поза його колно вище Перемишля, вд Ярослава - Переворська - Ланцюта - Ряшева й Дубиц на пвноч та вздовж пвденно горбовини Лемквсьюого Бескиду з Балигородом, Сяноком, Лськом, Романовом, Дуклею, Змигородом, Коросном, Яслом, Горлицями, Грибовом, Новим  Старим Санчами, Пивничною, Щавницею, Жегестовом, Криницею  Мушиною на пвдн й заход, з цього простору переселено насильно 80 вдсоткв укранського населення до УССР, решту 40 тисяч розсяно по "людовй" Польщ у злощасних 1946-1947 роках.

Прекрасна укранська княжа земля, Лемквщина, сьогодн в рунах; спален укранськ осел, знищений вковчний дорбок працьовито втки укранського народу - укранцв-лемкв, що споконвку жили на свой прабатьквськй земл. Там, де були укранськ осел, сьогодн лс росте. Де родився хлб - дик хащ, тернина, ялвець.

Printed by KIEV PRINTERS LTD. - 680 Richmond St. W., Toronto 140, Ontario

20 вддл м. о. М.Вербицького в Торонт, Канада

ОРГАН¶З¶Ц¶Я ОБОРОНИ ЛЕМК¶ВЩИНИ

МАТЕР¶АЛЬНА КУЛЬТУРА ЛЕМК¶ВЩИНИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий